Ik zal het niet ontkennen, er is nu eenmaal niks leuk aan een examen- of blokperiode. Ben je goed voorbereid of loop je achter op schema? In beide gevallen heb je er alle baat bij om er het beste van te maken. Hier volgen mijn beste tips voor tijdens de examenperiode. En moest je twijfelen; toen ik student was geloofde ik ook de helft niet van wat ik nu schrijf. Gelukkig weet ik nu maar al te goed dat dit de gouden regels zijn.

  1. Zorg voor een degelijk slaapritme op de dagen voor en tussen je examens. Zo kan je op examendagen een extra moeite doen om vroeg op te staan als dat nodig is. Als je teveel slaap mist werkt je grijze hersenmassa niet optimaal.
  2. Eet gezond! Hier heb ik zelf zoveel tegen gezondigd toen. Telkens maar comfortfood omdat ik dacht dat ik dat wel verdiende. Helaas! Alcohol en suiker hebben zo’n grote invloed op je lichaam. Vermijd ze zoveel mogelijk. Suiker geeft jouw een korte boost, maar haalt jou kort daarna terug naar beneden. Het is het niet waard. Eet dagelijks een portie noten, regelmatig fruit en gezonde maaltijden met veel groenten. Overdrijf ook niet met cafeïne om zo je nachtrust te garanderen.
  3. Doe korte dutjes als je vermoeid bent. Zoek voor jezelf uit hoelang jouw dutjes mogen duren. Dat verschilt van persoon tot persoon. Doe minimaal 10 minuten je ogen dicht en maximum 30 minuten. Als je langer slaapt, duurt het soms veel te lang tot je terug fris genoeg bent om te studeren.
  4. Sluit je niet op. Ga naar de bakker of naar de winkel. Zorg dat je regelmatig een frisse neus haalt. Spreek kort af met een vriend of vriendin om even je gedachten te verzetten.
  5. De motivatie even helemaal kwijt? Kies muziek uit met veel power, die jou motivatie geeft. Spring recht, dans en zing met volle overgave. Voel je de energie al terugkomen in je lichaam?
  6. Heb je het gevoel dat het helemaal niet zal lukken? Blijf dan gewoon lezen. Forceer je zelf niet met zwaar blokken als het toch niet lukt, maar lees en doorloop gewoon je cursus voor de tijd die resteert. Eenmaal op je examen zal er toch nog wel meer blijven hangen dan je denkt.
  7. Ten slotte: mental breakdown? Geloof me, iedereen maakt dit door tijdens de examens. Het is niet per sé zo dat als je voelt dat je niks onthoudt, dat ook echt zo is. Probeer de situatie niet te veel te analyseren en blijf gewoon verder werken. Elke minuut dat je studeert, is een minuut dichter bij die welverdiende vakantie! 🙂
  8. SUCCES!